Zonnepanelen kopen, waar en waar moet je op letten?

Zonnepanelen kopen

Wilt u zonnepanelen kopen, maar vindt u het lastig om een keuze te maken uit de diverse soorten, of de grootte van het PV-systeem?

Ga uit van de situatie bij u op het dak of de andere locatie waar u de panelen wilt plaatsen. Denk vervolgens na over het uitbesteden of zelf in handen nemen van de installatie. Aan de hand van deze elementen kunt u zonnepanelen kopen, waar u de komende jaren met veel plezier gebruik van kunt maken.

Type zonnepanelen

Denk allereerst na over het type zonnepanelen dat u wilt kopen, aangezien u bijvoorbeeld de keuze heeft uit mono of poly zonnepanelen. In de beide gevallen kiest u voor siliciumzand als grondstof, maar de manier waarop de kristallen zijn geplaatst is wel degelijk anders. In veel van de gevallen zijn de mono zonnepanelen net wat duurder in de aanschaf. Aan de andere kant dient u er rekening mee te houden dat de poly zonnepanelen meer ruimte in zullen nemen. Beoordeel het type zonnepanelen dat u wilt kopen daarom bij voorkeur in combinatie met de grootte van het systeem dat u kwijt kunt.

Grootte van het PV-systeem

De grootte van het PV systeem dat u kunt plaatsen hangt uiteraard af van de ruimte die u op het dak heeft, maar ook de subsidie die u aan kunt vragen. Wend u in ieder geval tot het AgentschapNL, waar u de mogelijkheid om een subsidie tot maximaal €650 aan te vragen. Dit geldt voor de aanschaf van de installatie, op basis van de investering die u doet. Bereken zelf hoe voordelig het is om een grotere of juist een kleinere installatie te plaatsen en kijk ook altijd goed naar zaken als de terugverdientijd en de maximale opbrengst.

Met of zonder installatie

Tenslotte kunt u zonnepanelen kopen en deze vervolgens zelf installeren, of kunt u besluiten een installateur in te huren. Heeft u zelf weinig tot geen ervaring met bouwkunde, elektrotechniek of de verschillende technische beroepen in het algemeen? Dan is de kans groot dat u beter af bent door dit aan een installateur over te laten. Aan de andere kant kunt u op basis van wat kennis en ervaring ook zelf aan de slag met de plaatsing. Gaat u zonnepanelen kopen en plaatst u ze vervolgens zelf op het dak? Dan liggen de kosten voor uw totale PV-systeem met zonnepanelen natuurlijk een stuk lager.

Comments are closed.