Wanneer is mediation een optie?

Bij veel conflictsituaties is mediation geschikt. Denk aan een burenruzie, een echtscheiding of een arbeidsconflict. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. Er zijn nog veel andere conflicten waarbij mediation kan helpen om het conflict op te lossen. Mediation kan echter niet toegepast worden bij strafrechtelijke zaken.

Mediator Noord-BrabantEen mediator wordt voornamelijk ingeschakeld wanneer er sprake is van een duurzame relatie. Beide partijen willen meestal nadat het conflict opgelost is weer normaal met elkaar omgaan. Je kunt hierbij denken aan een echtscheiding of een conflict op de werkvloer. Uit onderzoek is gebleken dat vooral voor zakelijke conflicten de hulp van een mediator regelmatig ingeroepen wordt. Wanneer er een geschil met behulp van een rechter opgelost moet worden, kan er veel tijd (en geld) overheen gaan vooraleer het geschil daadwerkelijk opgelost is. In de meeste gevallen hebben beide partijen hier geen baat bij. Bent u wonende in Nederland en zoekt u bijvoorbeeld een mediator uit Noord-Brabant, klik dan op de link.

Welke conflicten zijn geschikt voor mediation?

In eerste instantie moeten beide partijen bereid zijn om deel te nemen aan mediation. Als dit niet het geval is heeft mediation geen zin. Wanneer je een conflict op een andere manier wilt aanpakken, is het inschakelen van een advocaat de enige optie. Het is daarom belangrijk om naar de situatie te kijken voordat je op zoek gaat naar een mediator. Je kunt bijvoorbeeld de volgende vragen stellen: is de tegenpartij bereid om naar een vruchtbare oplossing te kijken? Hoe ernstig is het conflict? Wat zijn de gevolgen van het conflict? Je kunt eventueel een mediator contact op laten nemen met de tegenpartij om af te tasten of ze bereid zijn om tot een oplossing te komen.

Comments are closed.