Sociale angsten overwinnen begint bij jezelf

Sociale angsten overwinnen: alleen jij kunt het

Als je ergens een gevoel hebt dat je van sociale angsten hoort te komen omdat ze niet ‘normaal’ zijn dan dien je je het volgende te realiseren. Elke verandering die je wilt in je leven kan alleen door jou tot stand komen. Er is niemand die voor jou je sociale angsten uit de weg gaat – of belangrijker: kan – ruimen.

Ik zal dit illustreren aan de hand van een ervaring van angstcoach Florian die, net als ik, zelf ook vele seminars heeft gevolgd. Op een gegeven moment hij met een grote groep bij een seminar en al luisterende kwam er een vraag bij hem op. Op dat moment bespeurde hij opeens sociale angst bij zichzelf. Best wel maf, daar zit je dan als angstcoach en wordt je bang bij de gedachte aan het stellen van een vraag.

Sociale angst vervangen door kracht en rust

Nu was het ook wel een confronterende vraag. Het eerste wat Florian deed was het observeren van de gedachten en gevoelens zodat hij na een tijdje zich weer rustig en in balans voelde. Hij kon de vraag echter niet loslaten en besloot toch de confontatie met de angst aan te gaan. Door zijn eigen technieken toe te passen begon hij zich toestemming te geven om helemaal achter zijn keuze te staan om de vraag toch te stellen.

De angst zakte weg en werden vervangen door kracht en rust. Hij stak zijn vinger op, kreeg de microfoon en stelde de vraag die hem bezig hield. En ja.. de vraag wás confronterend! Zo confronterend dat hij insloeg als een bom. De vraag moest herhaald moest worden en de spreekster was duidelijk van haar stuk bracht. Ze deed een stap achteruit en keek even naar de grond.

Maar na het beantwoorden van de vraag gaf de zaal applaus voor het lef dat nodig was om deze te stellen. Veel mensen zaten namelijk met dezelfde in hun hoofd maar zij durfden de stap niet te nemen.

Sociale verandering dient uit jezelf te komen

Of je nu sociale angsten ervaart of iets anders. Als je iets anders wilt ervaren dien jij deze verandering tot stand te brengen. Er zijn allerlei hulpmiddelen en technieken, zoals medicijnen, NLP, psychologische hulp, mindfulness, EFT en flirtcoaching. Maar de verandering dient uiteindelijk toch uit jezelf te komen. Florian zat daar en worstelde met zijn eigen sociale angst. Gelukkig heeft hij de technieken die hij zich eigen heeft gemaakt. Maar de bottom line is dat dit slechts hulpmiddelen zijn.

De technieken en methoden, hoe mooi en hoe krachtig ook, zijn nooit de heling. Dat doe jij – jij bent de heling. Het geheim is dat JIJ met behulp van een coach, methode of techniek JEZELF de TOESTEMMING kunt geven te zijn wie je eigenlijk wilt zijn. De coach, methode of techniek is een katalysator om sneller daar te komen waar je je wilt zijn. De techniek stelt jou in staat om de stappen te zetten die nodig zijn. Om meer vertrouwen in jezelf te krijgen. Meer waardering te krijgen voor jezelf. Meer van jezelf te houden.

Het gevolg? Dat je kunt zeggen: Ja, ik ben het waard. Ik mag er helemaal zijn. Ik mag genieten van sociale contacten. Wie er ook naar mij kijkt, ook al zijn het honderden mensen, ik mag er zijn. Ik ben het waard om mezelf te uiten.

Belangrijke stappen om sociale angst te overwinnen:

In het genoemde voorbeeld van Florian waren er een aantal elementen die hem helpen los te komen van zijn sociale angsten:

  • Observeren van gevoelens en gedachtes (vanuit de intentie: ze mogen er allemaal zijn)
  • Checken van je verlangen en besluiten dit te volgen (ik mag er helemaal zijn en ik mag dit verlangen uiten)
  • In gedachten confronteren van de eigen angsten die je voelt (In dit geval: hoe reageren de spreker en de zaal?)
  • 100% achter je besluit gaan staan (in elke cel voelen dat je het wilt doen)
  • Door daden de confrontatie met eigen angst aangaan (een fysieke handeling waarmee je jezelf laat zien dat dit gevoel geuit mag worden)

Dit artikel komt van www.attractiongym.nl, het grootste blog in Nederland op gebied van flirten, zelfvertrouwen en je sociale angst overwinnen.

Comments are closed.