Scooter helm kopen

Een scooter helm kopen is niet zo eenvoudig, er zijn verschillende types, maten en modellen, welke moet je kiezen? Met deze tips vind je snel de helm die bij jou past, en op jou past!

Drie soorten helm

Bij een scooter helm kopen moet je eerst de keuze maken voor een helmtype. Er zijn drie soorten; jethelm, systeemhelm en integraalhelm. Ze hebben alle drie hun eigen voor- en nadelen.

Jethelm

Een helm waarbij het gezicht niet bedekt wordt, alleen de schedel. Je kunt wel kiezen voor een jethelm met een vizier om wind en insecten tegen te houden. Door de open constructie ben je minder afgesloten van de buitenwereld, dat gaat wel ten koste van een stukje veiligheid.

Systeemhelm

Deze helm heeft wel een gesloten deel bij de kin, maar die is opklapbaar of zelfs helemaal te verwijderen. Dat kan handig zijn als je regelmatig moet stoppen maar niet steeds de helm op of af wilt zetten. Je bent beter beschermd in vergelijking met een jethelm, maar de constructie is niet zo stevig als bij een integraalhelm.

Integraalhelm

Deze helm sluit geheel om jouw hoofd heen voor een optimale veiligheid. Als je vaak rijdt op gevaarlijke wegen met druk verkeer is het dragen van deze helm aan te raden. Je bent optimaal beschermd, het opzetten en afzetten kost wel iets meer moeite.

De juiste maat kiezen

Er zijn twee verschillende manieren om de juiste maat te kiezen van de helm; met een aanduiding in  letters en in cijfers.

Maat in letters

Dit zijn de standaard maten van S tot XL en geven een indicatie van het formaat. Dit geeft een redelijk idee van het helm formaat.

Maat in cijfers

Hiervoor moet je de omtrek van jouw voorhoofd meten in centimeters. Kijk online voor informatie hoe je precies moet meten. Zo weet je nauwkeurig of de maat helm past bij de omtrek van jouw hoofd. Uiteraard is er per model en merk een beetje afwijking, maar het geeft een behoorlijk nauwkeurige aanduiding.

Helmplicht

Bij een bromfiets die harder mag rijden dan 25 km/u ben je verplicht om een helm te dragen. Voor een snorfiets die maximaal 25 km/u mag rijden ben je in Nederland niet verplicht een helm te dragen, in België wel. Je mag natuurlijk wel een helm dragen op een snorfiets als je dat wilt.

Een scooter helm kopen

Let bij de aanschaf van een scooter helm goed op het type, de juiste maat en welk soort brommer je rijdt. Voor een langzame snorfiets is een jethelm een veilige aanvulling, bij een snelle motor voor racing is de keuze voor een integraalhelm haast vanzelfsprekend. Dan hoef je verder alleen nog maar op het kleurtje te letten!

Comments are closed.