Hoe zit het met het inschakelen van een incassobureau?

Als ondernemer hebt u er ongetwijfeld weleens mee te maken gehad. Klanten die niet betalen. Heel vervelend natuurlijk want behalve het vertrouwen dat weg is wilt u ook gewoon het geld waar u recht op hebt ontvangen. De meeste bedrijven hebben in deze tijd geen al te grote buffer meer en voor een goede cashflow is het belangrijk dat uw facturen op tijd worden betaald. Een incassobureau kan u helpen om deze onbetaalde facturen toch betaald te krijgen. In dit artikel leggen we u uit wat de regelgeving op dit gebied is en wanneer het verstandig is een incassobureau in te schakelen?

Ga niet over één nacht ijs

U kunt natuurlijk direct bij het uitblijven van een betaling, na de eerste aanmaning, een incassobureau inschakelen. Het is echter de vraag of dit verstandig is. Het zet de verhouding direct en misschien onnodig op scherp. Aan de andere kant moet je de klant wel aan blijven sporen om de factuur te betalen. Doe je dit niet dan zullen ze misschien gemakzuchtig worden met als gevolg dat het op tijd ontvangen van de betaling steeds moeilijker wordt. Denk dus goed na voordat je een incassobureau inschakelt maar wacht niet té lang!

Het is niet mogelijk een incassobureau in te schakelen voordat je de klant in gebreke hebt gesteld. Dit betekent in feite dat je de klant duidelijk, schriftelijk hebt aangegeven dat de klant ondanks eerdere betalingsherinneringen niet heeft betaald en dat je binnen een x termijn (minstens 14 dagen) alsnog een betaling wilt ontvangen. Vermeld dat bij uitblijven van deze betaling een incassobureau zal worden ingeschakeld en de debiteur ook in gebreke wordt gesteld voor de incassokosten. Deze laatste aanmaning kun je ook (vaak gratis) door een incassobureau laten versturen. Dit zorgt vaak voor een hoger rendement.

Wat doet een incassobureau?

Als u dan een incassobureau inschakelt nadat de debiteur, ook na de laatste aanmaning, niet heeft betaald starten zij het incassoproces. Hierbij zal het incassobureau uw debiteur op diverse manieren aansporen toch nog te betalen en in gebreke stellen voor de incassokosten. Levert dit alsnog geen resultaat dan wordt de gerechtelijke fase gestart en wordt er een deurwaarder ingeschakeld.

Comments are closed.