Energiekosten verlagen met een pelletkachel

Pelletkachels zijn steeds bekender aan het worden als het gaat om het verwarmen van een huis of bedrijfspand. En dat is niet voor niets. Doordat pelletkachels op biologische houtpellets werken en dus minder CO2 uitstoot hebben, is deze manier van verwarmen kostenbesparend en milieuvriendelijk. Een pelletkachel biedt dan ook een gemakkelijk verbrandingsproces t.o.v. bijvoorbeeld een houtkachel. Voornamelijk in het buitenland zijn de kachels populair, met name in Scandinavische landen. Hier worden de pelletkachels al meer als 10 jaar gebruikt. Tegenwoordig kunnen de kachels effectief en veilig worden gebruikt als centrale verwarming voor woningen en bedrijfspanden.

Pelletkachels zijn een verantwoorde keuze. Houtpellets worden namelijk gemaakt van houtresten, welke worden samengeperst tot houtkorrels ofwel pellets. Dit maakt het een CO2-neutraal product waardoor er geen broeikasgassen worden uitgestoten. Het verbrandingssysteem is dan ook het resultaat van langdurige ervaring.

Het verbrandingsproces is dan ook niet ingewikkeld. U vult de kuip met de houtpellets. Deze pellets belanden bij een archimedes-schroef die de pellets naar de vuurkolf brengen. U kunt zelf bepalen hoe hard de schroef draait, dit zorgt dan ook dat de temperatuur wordt geregeld. Hoe meer pellets er worden verbrand, des te hoger de temperatuur.

Vervolgens belanden de pellets in de ontbrandingskuip. Hier wordt er gebruik gemaakt van een elektrische weerstand die de pellets snel opwarmt. De temperaturen stijgen binnen de kuip dan ook tot ongeveer 200 graden Celcius, waarna ze vanzelf ontbranden. Door de ingebouwde ventilator wakkert het vuur aan en wordt de kachel voorzien van de zuurstof die noodzakelijk is voor de verbranding.

Comments are closed.