De accountant

Wat doet een accountant: een accountant is een specialist op financieel/administratief gebied. Hij (of zij – in dit artikel wordt gesproken van hij) verricht controles en kent alle kneepjes van de belastingwetgeving.

Hoe vind je een goede accountant: je vraagt bekenden of zij een accountant hebben en hoe die hen bevalt. Of je zoekt in Google naar een accountant bij jou in de regio, bijvoorbeeld door te zoeken op ‘accountant Arnhem’ of ‘accountant Gelderland’.

Waarom heb ik een accountant nodig: een accountant kan je bij de volgende dingen helpen.

  • Het samenstellen en controleren van de jaarrekening
  • Adviseren over fiscale zaken
  • Adviseren over het verbeteren van de administratie
  • Adviseren over het kopen of verkopen van een bedrijf
  • Adviseren over subsidies
  • Adviseren over het verduurzamen van uw bedrijfsvoering
  • Adviseren in privéaangelegenheden

Wat kost een goede accountant: Je kunt zowel kiezen voor een accountant als voor een boekhouder. De meeste starters kiezen voor een boekhouder, omdat de kosten voor een accountant hoger zijn. En natuurlijk maakt het ook verschil of je je héle administratie uitbesteedt, of het bijvoorbeeld alleen bij je belastingaangifte laat. Voor een zzp’er schat Moor de kosten op 600 euro per jaar. “Dat is aardig wat, maar ik raad mijn klanten toch meestal aan om een boekhouder in de arm te nemen. Ze verdienen het geld dik terug, omdat een boekhouder alle fiscale voordelen kent.”

Heb je personeel in dienst, dan zal het bedrag hoger uitkomen dan 600 euro. Verwerking van je administratie, belastingaangifte en salarisadministratie kan vanaf ongeveer 1.500 euro per jaar, blijkt uit navraag bij diverse boekhoudkantoren. Wil je er een door een accountant opgestelde jaarrekening bij, dan ben je in totaal zo’n 2.500 euro kwijt.

Comments are closed.