7 tips voor een betere cashflow als ondernemer

Cashflow is een term waarmee de in- en uitstroom van liquide middelen van een bedrijf worden aangeduid. Met liquide middelen wordt het geheel aan bezittingen van een bedrijf bedoeld dat op zeer korte termijn in geld omgezet kan worden. Onder de cashflow valt niet de voorraad die een bedrijf minimaal moet hebben om te kunnen produceren.

7 tips voor een betere cashflow

1. Klanten zo snel mogelijk laten betalen. Stuur facturen en aanmaningen dus altijd op tijd weg en vermeld een duidelijke betalingstermijn op de factuur.

2. Hou goed bij hoeveel geld er in en uit de kas stroomt. Ook al laat je bijvoorbeeld het debiteurenbeheer door iemand anders doen dan is het wel belangrijk dit regelmatig te controleren omdat je zo beter overzicht houdt over wat er gebeurt.

3. Zorg ervoor dat je klanten makkelijk kunnen betalen. Hierdoor betalen ze sneller en heb jij dus een betere cashflow. In een webwinkel kan dit door bijvoorbeeld diverse betaalmethoden te implementeren.

4. Als je geld hebt geleend is het nuttig om te weten hoeveel dit is en wanneer dit terugbetaald moet worden. Zo kom je niet voor onverwachte verassingen te staan en doordat je op de laatste dag kunt betalen kun je zorgen dat je cash hebt op cruciale momenten.

5. Heb je bepaalde perioden waarin er veel geld binnenkomt en andere waar je kosten hoger zijn dan je inkomsten dan zul je hier rekening mee moeten houden en genoeg geld beschikbaar moeten hebben voor slechtere perioden. Denk aan seizoensgebonden producten of producten die pas na langere tijd geld op gaan brengen.

6. Zorg voor een goede accountant en goede software zodat je niet door onduidelijkheid en chaos het overzicht kwijtraakt. Werk netjes en nauwkeurig om het overzicht te behouden.

7. Een goed incassobureau kan noodzakelijk zijn om je facturen op tijd betaalt de krijgen. Het kan altijd voorkomen dat er klanten tussen zitten die weigeren te betalen of veel te laat betalen en dan kan een incassobureau erg handig zijn.

Comments are closed.